• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Червневий дайджест новин
опубліковано 05 липня 2023 року о 17:02

Тайны древних цивилизаций. Энциклопедия самых интригующих загадок прошлого Національна комісія зі стандартів державної мови виконала вимоги пункту 11 статті 8 Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», оприлюднивши на своєму офіційному вебсайті Перелік сіл, селищ, міст, назви яких не відповідають стандартам державної мови, та рекомендації щодо приведення назв таких сіл, селищ, міст у відповідність до стандартів державної мови. 


Тривають іспити на рівень володіння державною мовою. За результатами іспитування у червні 2023 року видано 4387 державних сертифікатів особам, які мають засвідчувати рівень володіння державною мовою для виконання службових обов’язків. У червні 87% претендентів підтвердили рівень вільного володіння державною мовою. Видано 47 державних сертифікатів особам, які підтвердили рівень володіння державною мовою, необхідний для набуття українського громадянства.


Протягом червня іспити на рівень володіння державною мовою тривали в 58 уповноважених установах. Ще 3 установи забезпечували іспитування осіб, що мають намір набути громадянство України. Комісія своїм рішенням призначила Державний торговельно-економічний університет спеціально уповноваженою установою, яка проводить іспити.

До Комісії завітали представники Громадської організації «РОТАРІ КЛУБ КИЇВ СІТІ», які презентували та подарували членам Комісії раритетні репринтні видання словників та нарисів, що належать до знакових лексикографічних та граматичних праць золотого десятиліття українського національно-культурного відродження, зокрема видання «Російсько-українського словника» у 4-х т. за редакцією Агатангела Кримського та Сергія Єфремова, які, утверджували норми оновленої української літературної мови ще у 20-30-х роках ХХ ст., тритомник «Словника української мови» Бориса Грінченка за редакцією Сергія Єфремова та Андрія Ніковського, «Словник технічної термінології» І. Шелудька та Т. Садовського, «Словник ділової мови. Термінологія та фразеологія» М. Дорошенка, М. Станіславського, В. Страшкевича, та «Словник економічної термінології» Г. Кривченка та В. Ігнатовича.

Комісія продовжує надавати роз’яснення щодо усіх аспектів організації та проведення іспитів, зокрема щодо порядку зберігання та отримання державних сертифікатів про рівень володіння державною мовою.

Комісія і надалі запрошує до реєстрації на іспит усіх, хто потребує підтвердження рівня володіння державною мовою, на сторінці реєстрації офіційного вебсайту Комісії 

Усю необхідну інформацію про іспити на рівень володіння державною мовою можна знайти в Telegram-боті Комісії.

❗️Перед тим, як зареєструватися, переконайтеся, що ви ознайомлені з інструкціями до іспитів:

👉Іспит для виконання службових обов'язків


👉Іспит для набуття громадянства


❓Є запитання? Зазирніть у рубрику «Запитання - відповіді»


⚙️Маєте технічні проблеми з реєстрацією? Звертайтеся на пошту технічної підтримки: support@mova.gov.ua

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux