• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Апробація іспитової системи – крок до старту іспитів на рівень володіння державною мовою
опубліковано 16 червня 2021 року о 17:18

16 червня 2021 року в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ» відбувся брифінг Національної комісії зі стандартів державної мови, присвячений підсумкам апробації іспитової системи.

«Комісія готова до запуску безпрецедентного іспиту загальнонаціонального рівня: готова система іспитування, готові завдання. Зважаючи на те, що іспит на визначення рівня володіння державною мовою є новим за формою, змістом та масштабним за цільовою аудиторією, Комісія ухвалила рішення перевірити готовність системи іспитування, тому здійснила апробацію, яка тривала місяць з 17 травня», – повідомила членкиня Комісії Ольга Шевчук-Клюжева.

Учасниками апробаційного процесу стали державні службовці категорій «А», «Б», «В», публічні діячі, народні депутати, науково-педагогічні працівники, представники патронатних служб, журналісти та всі охочі. Понад 5 тисяч осіб склали пробний іспит на платформі https://exam.mova.gov.ua/ з такими результатами: більше ніж половина учасників отримала понад 80% від максимальної кількості балів, 673 особи набрали понад 90% і лише 1,5% – менше ніж 30%. 150 учасників апробували всі частини іспиту («Культура мови», «Читання», «Письмо», «Говоріння») в умовах, максимально наближених до реальних, у приміщенні Комісії.

«Апробація дала змогу перевірити технічний аспект роботи системи: взаємодію екзаменаторів і претендентів у режимі реального часу, процедуру оцінювання. Протягом періоду апробації електронна платформа для іспитування витримала шість циклів потужної DoS-атаки. Завдяки оперативному зверненню до кібервідділу Служби безпеки України вдалося заблокували усі подальші спроби втручання в роботу системи. Комісія також налагодила зворотній зв’язок з учасниками апробації через фейсбук-групу «Іспитовані» та спеціальну форму. Понад 2000 учасників залишили відгуки про іспит, відзначивши що завдання були зрозумілими і система працювала коректно», – зауважив член Комісії Ілля Данилюк.

Вже з 18 червня, на сайті https://mova.gov.ua/  усі охочі зможуть завантажити пакет іспитових завдань із правильними відповідями, який допоможе підготуватися до іспиту. 

Рівно через місяць, 16 липня 2021 року, набирають чинності частини друга та третя статті 10 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Претенденти на перелічені у Законі посади, а також особи, які мають намір набути громадянство України, отримають можливість скласти іспит та отримати державний сертифікат про рівень володіння державною мовою.

Онлайн-трансляція брифінгу доступна за покликанням: https://www.youtube.com/watch?v=Nuh1lb_r4LM


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux