• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Відбулося засідання колегії Національної комісії зі стандартів державної мови
опубліковано 12 червня 2024 року о 09:38

 11 червня 2024 року відбулося чергове засідання колегії Національної комісії зі стандартів державної мови (далі – Комісія). Колегія розглянула такі питання:

1. Про участь Комісії в реалізації Державної цільової національно-культурної програми забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на період до 2030 року.

2. Про напрацювання Стандарту державної мови «Українська мова як іноземна. Рівні загального володіння А1–С2».

3. Про напрацювання Стандарту державної мови «Правнича термінологія. Термінологія конституційного права».

Член колегії, заступник Голови Комісії Олександр Мирончук поінформував присутніх про План заходів Національної комісії зі стандартів державної мови з виконання Державної цільової національно-культурної програми забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на період до 2030 року. В обговоренні питання взяли участь Сергій Головатий, Ніна Горголюк, Ольга Гриценко, Ірина Казимирова.

Член колегії, член Комісії Данута Мазурик розповіла про етапи напрацювання Стандарту державної мови «Українська мова як іноземна. Рівні загального володіння А1–С2». Зазначила, що на сьогодні проєкт документа пройшов громадське обговорення, робоча група доопрацювала й подала другу редакцію проєкту стандарту, яку Комісія схвалила на засіданні 10 травня 2024 року і скерувала до Інституту української мови НАН України, Інституту мовознавства ім. О. О. Потебні НАН України, Волинського національного університету імені Лесі Українки, Київського національного лінгвістичного університету, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Українського державного університету імені Михайла Драгоманова з метою отримання висновків та пропозицій щодо цього проєкту. В обговоренні питання взяли участь Ольга Гриценко, Ірина Казимирова.

Член колегії, член Комісії Ольга Новікова поінформувала, що до Комісії звернулася Національна академія внутрішніх справ з ініціативою розпочати роботу над напрацюванням стандарту державної мови в галузі конституційного права. 26 лютого 2024 року Комісія затвердила рішення «Про напрацювання проєкту стандарту державної мови «Правнича термінологія. Термінологія конституційного права»», яким створила робочу групу з напрацювання такого стандарту державної мови. Ольга Новікова також зазначила, що робоча група наполегливо працювала впродовж кількох місяців і як результат перша редакція проєкту цього стандарту була подана Комісії 10 червня 2024 року. В обговоренні питання взяли участь Сергій Головатий, Богдан Стасюк.

На засіданні був присутній представник Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови – Олександр Чуприна.

Дякуємо шановним членам колегії за активну участь у дискусії щодо обговорених питань, висловлені конструктивні пропозиції та плідну співпрацю!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux