• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Новий етап апробаційного процесу
опубліковано 27 травня 2021 року о 15:11

Новий етап апробаційного процесу

Зважаючи на інтерес громадськості до реалізації норм Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» у частині підтвердження рівня володіння державною мовою (набуває чинності від 16 липня 2021 року), Національна комісія зі стандартів державної мови проводить з 17 травня до 17 червня 2021 року апробацію іспитової системи. Для поширення інформації про іспит і для детальнішого ознайомлення з іспитовою процедурою Комісія ухвалила рішення надати всім охочим можливість спробувати скласти всі частини іспиту в умовах, максимально наближених до реальних.


Для чого це потрібно?

Апробація є важливим і обов’язковим складником будь-якого іспиту державного рівня.

Апробація відбувається щодо двох частин іспиту: «Культура мови» та «Читання». Учасники апробації проходять тестування віддалено, але (зверніть увагу!) під час складання іспиту з метою отримання сертифіката такої можливості не буде.

Організація іспиту передбачає створення мережі іспитових майданчиків, які відповідатимуть належним матеріально-технічним вимогам. Поки триває процес урегулювання співпраці Комісії та спеціально уповноважених державою установ, ми вирішили у наступні декілька тижнів, що відведені на апробацію завдань та системи, надати можливість скласти повноцінний пробний іспит на рівень володіння державною мовою, письмову та усну його частини («Культура мови», «Читання», «Письмо» та «Говоріння») у приміщенні Комісії.

Така «репетиція» іспиту вкрай важлива як претендентам, так і організаторам, адже ми отримаємо дані про коректність роботи системи та функціоналу і зможемо побачити весь процес іспитування – особливості організації робочих місць для претендентів, взаємодію екзаменаторів та претендентів, процедуру оцінювання та заповнення електронного протоколу перевірки. Претенденти зможуть виконати завдання та поділитися враженнями щодо перебігу іспиту.

Як це відбуватиметься?

У приміщенні Комісії обладнано іспитові аудиторії із дотриманням санітарних норм та правил в умовах пандемії. Запрошуємо претендентів долучитися до тестування всіх модулів іспитової системи.

Зважаючи на обмежену кількість місць, ми просимо заповнити коротку форму.

Залишайте, будь ласка, свої заявки, а ми за допомогою вебсервісу random.org визначимо учасників такої форми апробації та особисто запросимо!

Адреса Національної комісії зі стандартів державної мови:

м. Київ, пров. Несторівський, 4 (район Львівської площі).

Орієнтовний час складання іспиту – до двох годин.

У визначені дні відбуватимуться дві іспитові сесії.

Чекаємо на колег-філологів, представників інститутів громадянського суспільства, авторів Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», журналістів, а також осіб, які згодом потребуватимуть підтвердження рівня володіння державною мовою сертифікатом: публічні діячі, державні службовці, особи начальницького складу Національної поліції, інших правоохоронних та розвідувальних органів, прокурори та судді, керівники закладів освіти.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux