• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Забезпечення прав та можливостей осіб з особливими потребами
опубліковано 02 листопада 2022 року о 12:41

 Якщо ми хочемо досягти багатшої культури, багатої на протилежні цінності, 

ми повинні визнати весь спектр людських можливостей, а отже, створити таке суспільство, 

у якому різноманітність людської істоти знайде відповідне місце.

Маргарет Мід


За останнє десятиріччя соціальна політика багатьох європейських країн щодо осіб з інвалідністю зазнала суттєвих змін. Люди, що живуть у межах європейської системи координат, нарешті розуміють, що кожна чи кожен може бути активним членом суспільства, активним громадянином. Кожний чи кожна, незважаючи на вік, стать чи інші індивідуальні особливості є невід’ємною й важливою частиною в утворенні культурних цінностей.

Результат зміни акцентів у трактуванні концепції інвалідності ‒ усвідомлення необхідності забезпечення комплексного підходу у створенні умов, які сприятимуть реалізації прав людей із порушенням зору, слуху, мовлення та інших категорій осіб з особливими потребами на рівні з іншими громадянами країни. Для цього потрібно долати бар’єри невлаштованого соціуму, удосконалювати законодавчі документи, змінювати ставлення суспільства до людей з інвалідністю, розуміти важливість витрат задля подолання бар’єрів. Як казав Барак Обама, «бюджет – це втілення цінностей».

З метою реалізації рівності прав людей з інвалідністю на повноцінне життя в суспільстві Національна комісія зі стандартів державної мови (далі – Комісія), керуючись пунктом 6 статті 48 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», як державний орган влади зобов’язана забезпечити таким особам спеціальні умови для складення іспиту на рівень володіння державною мовою.

У межах своїх повноважень Комісія розробила та затвердила документи, що стосуються цього питання, зокрема:

Модель забезпечення особливих вимог для складання іспитів на рівень володіння державною мовою особами з порушенням зору, слуху, мовлення та іншими категоріями осіб з особливими потребами

Дорожню карту щодо забезпечення права громадян з обмеженими можливостями на визначення рівня володіння державною мовою


У стадії опрацювання знаходиться проєкт Положення про забезпечення спеціальних умов для складення іспиту на рівень володіння державною мовою претендентами – особами з інвалідністю, що визначає організаційно-методичні засади забезпечення спеціальних умов під час складення іспиту на визначення рівня володіння державною мовою для претендентів – осіб з порушенням зору, слуху, мовлення та інших категорій осіб з особливими потребами.

Це крок до підвищення якості проведення іспиту на рівень володіння державною мовою та створення необхідних умов для забезпечення рівних прав громадян.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux