• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
П’ять місяців іспитування: особливості проведення та перспективи на майбутнє
опубліковано 16 грудня 2021 року о 15:48

16 грудня 2021 року в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ» відбувся брифінг Національної комісії зі стандартів державної мови за підсумками п’яти місяців іспитування.


Голова Комісії Орися Демська повідомила, що за час іспитування у системі іспитування зареєструвалися майже 125 тисяч осіб. Вже видано понад 72 тисячі сертифікатів (з них 364 для осіб, які мають намір набути громадянство України).  Іспит не став на перешкоді працевлаштуванню державних службовців: за даними Національного агентства України з питань державної служби у другому кварталі на державну службу було призначено понад 13 тисяч осіб, у третьому (час початку іспитування) – понад 18 тисяч осіб. Очільниця Комісії нагадала, що штатний розпис Комісії передбачає усього 29 працівників, на кожного з яких лягає титанічне навантаження з урахуванням масштабності іспитування.


Членкиня Комісії Ольга Шевчук-Клюжева зауважила, що мережа центрів іспитування зросла з 32-х локацій у липні до 160 локацій у грудні 2021 року (79 з них – уповноважені заклади вищої освіти), що рівномірно розподілені по всій території України. Процес іспитування забезпечують понад 350 інструкторів та 250 екзаменаторів, які пройшли спеціальний інструктаж перед початком роботи.


Пані Шевчук-Клюжева поінформувала, що через технічні проблеми на локаціях, а також нехтування претендентами правил складання іспитів Комісія отримала понад 3000 скарг на результати іспиту. Вона закликала претендентів ставитися до процедури складання іспиту відповідально, завчасно читати роз’яснювальні матеріали і відразу перевіряти свої результати.


Член Комісії Ілля Данилюк нагадав, що відтворення інформації про іспитові завдання – це порушення Порядку проведення іспитів на рівень володіння державною мовою. Він закликав усіх, хто планує складати іспит, використовувати офіційні матеріали для підготовки, які розміщені на сайті Комісії, уважно читати інструкцію перед іспитом та дотримуватися правил доброчесності.


Пан Данилюк поінформував громадськість про рішення Комісії призупинити проведення іспитів на період із 28 грудня 2021 року до 6 січня 2022 року. Така перерва необхідна для планового оновлення Банку тестових завдань та програмного забезпечення окремих модулів іспитової системи, тестування нового функціоналу. Комісія попередила претендентів через офіційні канали зв’язку про заплановані роботи ще на початку грудня.


Відкриття реєстрації на іспит відбудеться після повного оновлення іспитової системи, орієнтовно 5–6 січня 2022 року.


Повний запис брифінгу доступний за покликанням: https://www.youtube.com/watch?v=K7W7PLR6VF8

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux