• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
П'ять років із новим правописом!
опубліковано 30 травня 2024 року о 12:57

«Patriae decori civibus educandis»

(ОСВІЧЕНІ ГРОМАДЯНИ – ОКРАСА БАТЬКІВЩИНИ)

Сьогодні виповнилося п’ять років від дня, коли 30 травня 2019 року нова редакція Українського правопису набула чинності. 

Правопис – це своєрідна «мовна конституція», виконання приписів якої є обов’язковим, навіть якщо хтось із ними не погоджується. Національна комісія зі стандартів державної мови наголошує, що Український правопис, схвалений постановою Кабінету Міністрів України від 22 травня 2019 року № 437, чинний і обов’язковий для застосування. 

Умовно перехідний період стосувався діяльності Українського центру оцінювання якості освіти під час організації зовнішнього незалежного оцінювання. Він полягав у тому, що відповідно до пункту 9 наказу Міністерства освіти і науки України від 29 липня 2019 року № 1033 «<…> упродовж п’яти років у завданнях зовнішнього незалежного оцінювання використовувати норми Українського правопису, які не зазнали змін» (https://mon.gov.ua/ua/npa/pro-vprovadzhennya-novoyi-redakciyi-ukrayinskogopravopisu або https://testportal.gov.ua/wp-content/uploads/2019/08/NAKAZ-1033- vid-298-07-2019-Pro-vprovadzhennya-novoyi-redaktsiyi-Ukrayinskogopravopysu.pdf). 

Для створення рівних умов для учасників ЗНО під час оцінювання частини тесту «Власне висловлювання» в Українському центрі оцінювання якості освіти було ухвалено рішення протягом п’яти років не вважати помилковим написання слів згідно з нормами попередньої редакції правопису (https://testportal.gov.ua/buty-chy-ne-buty-novij-redaktsiyi-ukrayinskogopravopysu-u-zno/).

Відповідно до статті 117 Конституції України постанови і розпорядження Кабінету Міністрів України є обов’язковими до виконання.  

Будь-які сумніви щодо чинності Українського правопису нівелюють одну із засадничих ознак літературної (офіційної, стандартної) мови – нормативність. Український правопис має бути щоденно під рукою не тільки в редакторів чи коректорів, а й у всіх громадян України – для навчання й викладання, для приватного й публічного листування, для ведення блогу чи створення реклами, для виконання службових обов’язків і для спілкування в побуті. 

Учітеся, читайте!.. (Тарас Шевченко)

                  Мова росте елементарно, разом з душею народу (Іван Франко) 

                                                       Плекайте мову (Максим Рильський) 

Любіть Україну … і мову її солов'їну (Володимир Сосюра)

                                                        Мова сама себе творить (Сергій Жадан)

 

  Поважайте Український правопис і дотримуйтесь його приписів, бо освічені громадяни – це не тільки окраса, а й сила та гордість Батьківщини!



 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux