• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
2022 рік: іспит на рівень володіння державною мовою у цифрах і фактах
опубліковано 30 грудня 2022 року о 11:40

25 квітня 2019 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», відповідно до якого було створено Національну комісію зі стандартів державної мови – центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом.

Відтоді й дотепер головними завданнями Комісії є збереження і розвиток державної мови через встановлення стандартів, розроблення й удосконалення процедур перевіряння рівня володіння державною мовою як необхідної умови для набуття громадянства України чи зайняття визначених законом посад.

Протягом 2022 року Комісія працювала в умовах непростих змін та викликів, що спричинила повномасштабна збройна агресія проти України. Відзначимо декілька ключових епізодів із цього складного періоду.

Перше й найважливіше – Комісія відновила проведення іспитів на рівень володіння державною мовою. Знову почали працювати іспитові майданчики в 49 із 84 уповноважених закладів вищої освіти. Іспити проводяться навіть у прифронтових територіях Запорізької та Харківської областей, місті-герої Ірпені.

Протягом 2022 року Комісія за результатами складених іспитів видала 62578 державних сертифікатів особам, які мають засвідчувати рівень володіння державною мовою для виконання службових обов’язків. Було ухвалено рішення про видачу 14807 сертифікатів рівня вільного володіння другого ступеня, 40079 – рівня вільного володіння першого ступеня, 5539 – середнього рівня другого ступеня, 1654 – середнього рівня першого ступеня, 390 – початкового рівня другого ступеня, 109 – початкового рівня першого ступеня.

Більше 54 тисяч державних службовців, представників силових відомств і посадових осіб в органах місцевого самоврядування підтвердили рівень вільного володіння державною мовою, своє право говорити нею від імені держави.

Комісія також продовжує забезпечувати організацію та проведення іспиту для іноземців, які виявили бажання набути українське громадянство. 745 з них вже отримали державні сертифікати про належний рівень володіння державною мовою.

Усе це стало можливим завдяки щоденній кропіткій праці згуртованої команди професіоналів. Так, процес іспитування забезпечують 218 інструкторів, які надають кваліфіковану допомогу претендентам на іспитових майданчиках, та 88 екзаменаторів, які забезпечують оперативну перевірку й достовірне оцінювання виконаних учасниками іспитів завдань.

Зазнали змін структура і склад Комісії. На сьогодні її діяльність забезпечують 8 членів, які є докторами й кандидатами філологічних наук, фаховими науковцями, та апарат Комісії, що поєднує досвідчених управлінців, філологів, юристів, медійників, фахівців з інформаційних технологій. На кожного з них лягає титанічне навантаження з урахуванням масштабності іспитування. Комісія крок за кроком удосконалює механізми здійснення своїх функцій і стає впливовим професійним органом влади.

У найближчих планах Комісії:

оновлення нормативних документів, які регулюють порядок проведення іспитів на рівень володіння державною мовою;

розширення мережі уповноважених установ (організацій) та створення необхідної інфраструктури;

удосконалення програмного забезпечення для проведення іспиту;

розпрацювання стандартів з української мови як іноземної;

робота над правописним й термінологічними стандартами тощо.

Комісія висловлює вдячність своїм партнерам і колегам, які підтримали перші кроки її становлення, повірили, що разом можна збудувати сучасну інституцію, яка посилить позиції української мови на світовій арені; щиро дякує усім скептикам і критикам, адже в дискусіях народжується істина.

Низький уклін усім, кому небайдужа наша мова, її вдосконалення і розвиток.

Вітаємо зі святами!

«Вже рік старий за обрії пливе. Уже й Новий стоїть на виднокрузі. Хай у Новому буде все нове, - старі лиш вина, істини і друзі».

Ліна Костенко

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux