• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Річниця першого іспиту
опубліковано 19 липня 2022 року о 10:54

16 липня 2021 року набули чинності частини друга та третя статті 7 та частини друга та третя статті 10 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Минув рік, як претенденти на посади, визначені статтею 9 Закону, а також особи, які мають намір набути громадянство України, отримали можливість скласти іспит та засвідчити відповідний рівень володіння державною мовою.

Організацію та проведення іспиту було покладено на Національну комісію зі стандартів державної мови – центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом.

А 19 липня 2021 року відбувся перший іспит.

Що ж зроблено Комісією за рік, що минув?

Розроблені вимоги до рівнів володіння державною мовою, необхідних для виконання службових обов’язків та для набуття громадянства України;

розроблені зразки завдань іспитової роботи на визначення рівня володіння державною мовою для осіб, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків, а також для осіб, які мають намір набути громадянство України;

затверджена програма іспиту на рівень володіння державною мовою особами, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків, та програма іспиту на рівень володіння державною мовою особами, які мають намір набути громадянство України;

призначено 82 уповноважені установи (організації), які проводять іспити на рівень володіння державною мовою у 24 областях України та у м. Києві.

Воєнний стан, введений унаслідок агресії ворога, ускладнив роботу Комісії, але не зупинив проведення іспитів. Зрозуміло, що частина приміщень, які знаходяться в тилу, зазнали ударів або пошкоджень. Наші уповноважені установи, на жаль, не стали винятками. Окремі об’єкти могли змінити своє призначення та стати недоступними для організації іспитового процесу.

Однак Комісія у співпраці з органами державної влади, органами місцевого самоврядування та керівниками уповноважених установ відновила роботу. Кожне рішення про відкриття іспитового майданчика узгоджується з безпековим пріоритетом. Сьогодні іспити проводяться у 37 уповноважених установах, ще десяток – на стадії відновлення роботи. Кваліфіковану технічну допомогу претендентам під час складання іспиту надають понад 70 інструкторів. Іспитові роботи перевіряють майже 70 екзаменаторів – професійних філологів.

Водночас Комісія постійно працює над відновленням мережі уповноважених установ, щоб зробити процедуру іспиту максимально наближеною до кожного!

Останнім часом актуальності набув іспит на рівень володіння державною мовою для набуття громадянства України. Цей іспит організовано відповідно до норм та з урахуванням рекомендацій Ради Європи з мовної освіти (CEFR). Іспит має комплексний характер і передбачає оцінювання рівня володіння державною мовою за всіма видами мовленнєвої діяльності (читання, слухання, говоріння, письмо). На сьогодні іспит для набуття громадянства можна скласти на двох локаціях, розташованих у столиці України.

Загалом за рік проведення іспиту державний сертифікат про рівень володіння державною мовою для виконання службових обов’язків отримали 126165 осіб, для набуття громадянства успішно – 666 осіб.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux